micro car

 

 

In de grote steden zie je steeds vaker micro cars. Inmiddels zijn ze zo kek en hip dat nieuwe gebruikers het imago van een gehandicapten- of senioren-voertuig doen verdwijnen. Een lichte micro car is een brommobiel en net als met een brommer en fiets mag je op de stoep parkeren; daarom worden deze micro cars soms ook gebruikt om parkeerproblemen in de stad te omzeilen.

 

Een micro car is niet zonder gevaar. Het ziet er uit als een auto, maar het is niet veel meer dan een brommer. Een botsing - al rij je minder dan 45 km/uur - heeft een flinke impact. Vanwege het ontbreken van een kreukelzone, zoals bij auto's, kom je al gauw zelf in het nauw. 

Hoewel vaak gedacht, is een brommobiel geen gehandicapten-voertuig. Een brommobiel is een brommer (of lichte quad) met meer dan twee wielen en een carroserie, en daarvoor gelden dezelfde verkeersregels als voor gewone brommers en scooters. Je mag er vanaf 16 jaar mee rijden, een (brommer-)rijbewijs en een verzekering is verplicht én je mag alleen op het bromfietspad of de weg rijden met een maximum snelheid van 45 km/u.

De grotere micro cars, zoals Microlino, zijn een zware (motor-)quad met carroserie. Je mag er met een maximum snelheid van 90 km/u mee op de (auto-)weg rijden en gelden dezelfde verkeersregels als voor auto's.

 

Biro wordt als handig bedrijfsautootje gebruikt om parkeerproblemen in de stad te omzeilen.

 

Aixam is marktleider en maakt al decannia brommobielen. Sinds enkele jaren heeft Aixam ook een elektrische serie.

 

Move Vigorous - een trike van Nederlandse makelij - is een moderne, elektrische versie van de Aziatische tuk-tuk.

 

 

 

 

 

Microlino - een zware quad - haalt 90 km/u en een bereik van 120 of 200 km. Eind dit jaar worden de eerste Microlino's geleverd in Zwitserland en Duitsland. De voordeur nodigt uit om overdwars in te parkeren.

Twizzy is er in een brommobiel (45 km/u) en een autoversie (80 km/u) verkrijgbaar. Renault heeft met deze "stadsmobiel" de weg geëffend voor andere autofabrikanten.

 

De in Nederland ontwikkelde Canta is een gehandicaptenvoertuig en mag daarom overal rijden, langzaam op stoep of fietspad en maximaal 45 km/uur op de weg. Inmiddels is er ook een elektrische versie.