Delfts onderzoek bruist ...

Het bruist van de ideeën over Iwheels in Delft. We All Wheel laat onderzoek doen door technasiumscholieren. De scholieren onderzoeken diverse aspecten van Iwheels voor hun technasiumvak Onderzoek & Ontwerpen. Ze komen vaak met verfrissende ideeën en oplossingen en zien eerder kansen dan belemmeringen voor Iwheels. Immers, zij vormen de eerste generatie voor wie elektrisch rijden normaal is: Generation E.

 

Duurzame mobiliteit: jongeren hebben de toekomst (juni 2019)

Wat wil je als je zestien wordt; een scooter of later autorijles als beloning voor niet-roken ?  Technasium-scholieren in Delft stelden zich deze vraag. Zij roken overigens niet én hebben liever een deelmobiliteits-abonnement. Een huh ... ?  Een abonnement om een deelfiets of deelstep via een app te ontgrendelen en naar je bestemming te rijden. Geen bezit, en wel overal gebruik maken van deelvervoer. Helaas kan dat nog niet overal, maar het begint te komen. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn er E-scooters van Felyx  en in Delft, Rotterdam en Den Haag zijn er deelfietsen van Mobike.  Tijdens de Mooi Weer Spelen  lieten techansium-scholieren en dansers van House of Styles  het publiek op de Delftse markt kennis maken met duurzame vervoersmiddelen voor the first & last mile.

 

 

Last mile Delft Campus (juni 2018)

De bereikbaarheid van de Delftse Universiteit en omliggende bedrijven in het DelfTechpark  verbetert pas op de lange termijn als de geplande fietsbruggen, trambaan en verdere spoorverdubbeling klaar zijn. Op korte termijn is de bereikbaarheid wel te verbeteren met deelvervoer met fietsen en elektrische vervoermiddelen voor the last mile én met gebruik van opvouwbare (elektrische) vervoermiddelen in combinatie met OV. The last mile is in een infographic gepresenteerd.

 

 

Testprotocol bijzondere brommerrichtlijn (juni 2018)

Voor een prototype van de nieuwe E-step EZ2  is a.d.h.v. de bijzondere bromfietsrichtlijn een testprotocol opgesteld voor de toelating op de openbare weg. Voor innovatieve voertuigen zijn er geen standaardtesten. De technasiumscholieren doen ook enkele nuttige suggesties over veiligheidseisen. De vereiste remvertraging voor kleine elektrische vervoersmiddelen is te streng, ook (elektrische) fietsen - met vergelijkbaar gewicht - halen die nauwelijks. Richtingaanwijzers zouden verplicht moeten zijn, als je op een E-step niet veilig je hand kunt uitsteken. De eis dat een klein voertuig een stoep van 15 cm moet kunnen nemen, blijkt niet reëel, want in de praktijk blijken mensen al af te stappen bij een stoep van 12 cm.

 

 

Station Bleizo (april 2018)

Technasiumscholieren van de scholengemeenschap Melachton Bleiswijk deden een ontwerp-opdracht over Iwheels op het nieuw te bouwen station Bleizo voor woon-werkverkeer en recreatie. Het station anticipeert te weinig op nieuw E- en deelvervoer en daar hebben de scholieren wel ideeën over !  Op drie plekken op het station kunnen oplaad- en uitgiftepunten gerealiseerd worden. De energie voor de Iwheels kan bijna geheel duurzaam worden opgewekt of vanuit de omringende kassen worden verkregen. En het mooie is, als er Iwheels op het nieuwe station beschikbaar zijn, kiezen meer reizigers voor openbaar vervoer, vooral voor een eindbestemming op de nabijgelegen bedrijventerreinen of voor een recreatief tochtje langs de Rottemeren

 

 

Last mile DelfTechPark (juli 2017)

In zijn afstudeerproject aan de Haagse Hogeschool  onderzocht Valentijn Kol in 2017 the last mile vanaf de Delftse stations. Kunnen Iwheels de TUDelft  en het DelfTechpark  vanuit station Delft Zuid/Campus  snel én aantrekkelijk bereikbaar maken. Dit heeft ook de aandacht van de Gemeente Delft, omdat het nieuwe ondergrondse station Delft  erg druk is. De fietsenstalling is vaak vol, OV-fietsen tekort én de stroom studenten en werkenden (over-)belast de fietsroutes en bussen vanaf het station. Hoe kunnen Iwheels ingezet worden voor the last mile van het station Delft Zuid/Campus naar de TU-wijk ?

 

Valentijn bekeek verschillende aspecten: gaan treinreizigers in Delft Zuid/Campus  i.p.v. Delft  uitstappen als daar Iwheels voor de the last mile  gebruikt kunnen worden; is het mogelijk om diezelfde Iwheels buiten de spits - met een slimme app - voor andere doeleinden (bijv. bezorgdiensten) te gebruiken en welke faciliteiten moet een transferpunt voor Iwheels op het station bieden Verschillende treinreizigers maakten een ritje met een Iwheel van of naar het station en Valentijn  reed op zijn longboard mee om onderweg onderzoeksvragen en rijgedrag te bespreken. Valentijn  presenteerde zijn onderzoek in juni 2017 met een film over een betere verbinding - met meer fun - tussen station Delft Zuid/Campus  en de TU-wijk. Delft op Zondag sprak hem daarover.

 

 

Transferpunt Delft Zuid (juni 2017)

Vijftig vwo-3 scholieren van het Haagse Montaigne Lyceum deden hun meesterproef Technisch ontwerp  van een aantrekkelijk transferpunt voor Iwheels op station Delft Zuid.

De carroussel-stalling van Tamar, de compacte, verplaatsbare stalling van Veerle en de ondergrondse stalling van Sara waren de drie winnende ontwerpen.

 

 

Iwheels (mei 2017)

Drie groepjes scholieren van het Christelijk Lyceum Delft  onderzochten verschillende aspecten van Iwheels: snelle en prettige trajecten voor Iwheels tussen het station en de universiteit; tips voor beter gebruik van accu's en gezondheidsvoordelen van het innovatieve elektrische voertuig LEF.

 

 

 Wereldrecord !

Natuurlijk reden ook enkele techniasiumscholieren met een Trikke, Qugo of Stigo Bike mee voor het 'wereldrecord langste stoet elektrische voertuigen' op de E-parade in Helmond op 26 maart 2017. Bijna 600 volledig elektrische auto's - m.n. Tesla, Nissan, Renault  en BMW - en elektrische bussen deelden de weg met meer dan 150 Iwheels, zoals Trikke, Segway, Qugo, Kickbike en LEF. Gaaf om zoveel elektrische voertuigen te zien rijden: stil en zonder uitstoot.